donderdag 4 maart 2010

Geachte feminist (lees: manwijf),

Het is alweer bijna zover: internationale vrouwendag. 8 maart is ieder jaar weer de internationale actiedag van de vrouwenbewegingen. Hoog tijd dus voor Pindakaas om het feminisme eens aan de kaak te voelen. In de vorige eeuw zei Simone de Beauvoir dat vrouwen gelijke rechten moesten hebben als mannen, en dat ze dus zich net zo moesten gedragen als mannen. Vrouwen moesten gelijk zijn aan mannen, om gelijkwaardig te zijn. Je kunt dus zeggen dat De Beauvoir eigenlijk vond dat vrouwen maar een soort ‘manwijven’ moeten worden. Zouden feministen dus ‘manwijven’ moeten zijn? Of is dat in de loop van de tijd al veranderd? Of is dit hele idee sowieso belachelijk?

De Beauvoir vond dat vrouwen, om gelijkwaardig aan mannen te worden, zich maar moesten gedragen als mannen. Ze zouden dus niet ‘vrouwelijke waarden’ erop na mogen houden. Dit is typerend voor de tweede golf van het feminisme. Ondertussen zitten we al in de derde golf van het feminisme: vrouwen zijn wel gelijkwaardig, maar niet gelijk, ze hebben een eigen identiteit. De uitspraken van De Beauvoir hebben wel een stereotypering van ‘de feminist’ veroorzaakt, die rondloopt met een stropdas en een aktetas. Beetje jammer, als je Pindakaas vraagt, aangezien de hedendaagse feminist totaal niet aan dit beeld voldoet. Feministen van nu proberen niet gelijk aan mannen te zijn, maar vrouwen die gelijkwaardig aan mannen zijn.

Het zou nu zo moeten zijn dat vrouwen en mannen dan uiteindelijk toch nog gelijkwaardig aan elkaar zijn. In principe hebben ze dezelfde rechten en mogelijkheden. Dan blijft de vraag waarom het nog steeds in het nieuws komt dat een vrouw een topfunctie bestijgt. Mooi om te horen dat het gebeurt, of vreemd? Pindakaas vindt het toch niet bepaald getuigen van gelijkwaardigheid dat het nieuws is als een vrouw een topfunctie bekleed, terwijl het voor mannen niet meer dan normaal is. Maar, er zijn natuurlijk ook veel terreinen waar mannen en vrouwen wel gelijk worden gezien. Voor de wet is er geen verschil, en dat wordt ook keurig uitgevoerd. We zijn goed op weg.

Nog een smeuïge dag!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten