zaterdag 13 maart 2010

Geachte student (lees: slaaf),

Welnu heeft Pindakaas slechts zeer kort geleden een blog geplaatst over mind-mapping, een korte cursus om studenten te helpen met leren. Natuurlijk, ik ben de beroerdste niet, Pindakaas helpt graag studenten. Helaas heeft deze hele cursus geen nut gehad, volgens Sigmund Freud. Betekent dit nu dat leren geheel overbodig is? Je zou het bijna denken.

Sigmund Freud, een Duitse psycholoog, was van mening dat je zelfs over je eigen gedachten niet de baas was. Freud verdeelde de geest in drie delen. Allereerst is er het ‘Es’, dit zijn de oerdriften in de diepste lagen van het onbewuste. Oftewel, het is een onbekende en evenzo oncontroleerbare natuurkracht. Daarnaast is er het ‘Ich’, je bewustzijn. En last but not least is er nog de ‘Über-ich’, het geweten dat de menselijke geest beschrijft en verklaard. Wat Freud hiermee wil zeggen: Je bent een slaaf van je eigen brein. Welja, daar komt het op neer. Volgens Freud ben je niet eens heer in eigen huis. Het ‘Es’ bepaalt meer dan je denkt: je persoonlijkheid, je leven en je dromen, je doen en je laten. Dit allemaal zonder dat je er erg in hebt. Dus in zekere zin ben je wel degelijk slaaf van je eigen brein.

En voor alle studenten die hiermee denken een geldig argument te hebben gevonden om hun leerwerk te verwaarlozen: helaas. Al ben je niet baas in je eigen brein, het is niet zo dat leren niet meer nuttig is. Je hebt niet totale controle over wat je doet, hoe je persoonlijkheid is en wat je droomt, je bent alsnog prima in staat om te leren. Dus lekker met de hele familie aan het mind-mappen!

Nog een smeuïge dag!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten